Mönsteråsryttarna

Sista ridpasset 2015
 
 
Idag har jag ridit för sista gången på hela året. Min mamma var med och även fast hon inte kan så mycket om hästar kan hon intyga att Vanezza har utvecklats under året. Det har varit ett år med mycket kämpande med denna ponnyn, men jag är också väldigt nöjd med henne. Vi har haft ganska många fighter tillsammans men till slut brukar vi komma överens. Vi är ju lika envisa båda två ;) 
Vi har även haft en hel del framgångar och det har skett en utveckling sen jag började rida denna då springande ponny som inte kunde så mycket mer än att springa fort i februari.
2015 har varit ett riktigt hästår, jag har fått möjligheter som jag aldrig haft förut och jag älskar hästsporten mer för varje dag som går. Nu är det bara att tagga till ännu ett år fyllt med häst.
Gott nytt år från mig och Vanezza!
Sofias hästår 2015
Vad är ditt bästa hästminne 2015?
Mitt bästa hästminne var när jag kände att Linkan hade flyt i hoppningen för första gången. Det var på pay´n jump i Blomstermåla 30 augusti. Linkan hade för första gången framåtbjudning i hoppningen och jag kände verkligen att vi hade flyt tillsammans. I 70 klassen fick vi tillsammans våran första felfriarunda.
Ditt sämsta hästminne 2015?
Det sämsta och läskigaste var när vi höll på att träna lastningen. Jag var rädd att Linkan skulle bli skrämd för spöna och transporten, och så var jag själv rädd att Linkan skulle springa på mig när jag gick in i transporten innan honom. När han äntligen hade gått in i transporten så gick jag under bommen där framme. Jag trodde att Emma hade satt fast bommen där fram, men det hade hon inte. Då blev Linkan rädd för något så han slängde sig bakåt. Jag hade armen under bommen så när han slängde sig bak kunde inte jag hålla i utan släppte. Linkan sprang rakt ut på vägen och han sprang fram och tillbaka. Han var uppstirrad och jag hade panik. Som tur var var ju Emma A med och hon hade läget under kontroll. Det kom tre bilar som fick stanna för att Linkan sprang där, men som tur var var det en hästvan tjej där så hon kunde fånga Linkan.
Hur har din häst utvecklats?
Först och främst lastningen. Från att ha totalvägrat och inte ens velat gå i närheten av den där läskiga vagnen till att bara kunna åka iväg med honom utan några problem alls.
Sedan skulle jag nog vilja säga att tävlingsvanan har blivit väldigt stor för denna lilla ponny. Första gången kunde jag inte ens gå in på banan själv. Vi kom inte ens fram till det första hindret! Men vad hände i Blomstermåla? Jo, han låtsades att han var född på tävlingsbanan och betedde sig jättebra! 
Vi har också tränat på framåtbjudningen och nu börjar det visa resultat.
Har hästen varit sjuk eller skadad?
Nej, men han har blivit vaccinerad.
 
Vilken tävling har varit den bästa? 
Pumpahoppningen på Bästteropp 17 oktober. Då fick vi två jättefina felfria rundor i 60 och 70 cm.
 
Vad är det högsta du tävlat under 2015?
70 cm på pay´n jump och klubbhoppning.
 
Vad kommer du sakna från 2015?
Jag kommer kanske sakna den första tävlingen med Linkan när allt var nytt för honom och mig.
 
Vad har du för mål med din häst 2016?
Mina mål är att han ska lyssna mer direkt på skänkeln, gå framåt och att vi ska kunna klara lite högre banor med flyt och inte tappa galoppen. Jag vill också försöka lära honom galoppombyten.
 
Hur kommer ditt häst-år se ut 2016?
Vi kommer börja träna lite mer för Marina, och det ska bli kul. Det kommer nog också bli en hel del starter 2016. Förhoppningsvis blir det kanske någon start i 80. För egentligen kvittar det hur högt vi hoppar... Det är vägen dit som är det svåra...
Ett stort tack till Emma A som hjälpt mig så sjukt mycket med både träning och lastning, utan dig hade jag aldrig kunnat vara såhär duktig med min ponny!
/Sofia