monsterasryttarna.blogg.se -

Mönsteråsryttarna

Svar på frågestunden del 1
Vilken hästras skulle ni vilja ha om ni fick drömma lite?
Emma: Bryr mig inte så mycket om raser faktiskt. Självklart skulle jag ta hänsyn till det om jag köpte en häst och då menar jag rasens ursprung för det säger mycket om hur hästen är. Men annars inget speciellt. 
Erika: Jag skulle vilja ha en tinker, frieser eller welshponny. Jag tycker att alla raserna är speciella och inte minst väldigt vackra! 
Sofia: Jag skulle vilja ha en welshponny eller en connemaraponny. De är smidiga, har väldigt fina gångarter och de är jättesnygga. Men om jag skulle hitta en annan ponny ex. new forest så skulle jag inte vara helt ointreserad. Allt hänger ju inte på rasen. 
Har ni planer på att köpa häst i framtiden?
Emma: Ja! Jag kommer köpa en häst när jag blir äldre och kan köpa en själv.
Erika: Ja, absolut. Det kommer att ske, frågan är bara när ;)
Sofia: Ja! Jag kommer nog köpa någon häst, om man inte hittar någon foderhäst eller så. 
Har ni planer på att gå hästinriktning på gymnasiet (ni som inte har valt gymnasium än)?
Erika: Nej, faktiskt inte. Däremot hade det nog varit väldigt kul och lärorikt tror jag. 
Sofia: Nej, men min dröm är att få jobba med djur på andra sätt.
Favoritgren inom ridsporten?
Emma: Hoppning.
Erika: Hoppning att göra själv, men ghymkana och fälttävlan är ju riktigt roligt att kolla på ;)
Sofia: Hoppning kommer nog först, men jag har ju inte ridit fälttävlan eller voltige. Men av de jag har testat kommer nog hoppning och ghymkana först.
 
Vad tycker ni om att använda ridspö/sporrar (tom till nybörjare på ridskolor osv)?
Emma: Jag tycker att man kan börja använda ridspö när man ridit ett tag och kanske behöver hjälp för att få igång hästen själv. Dock måste det användas rätt och man måste lära sig att det är skänklen som gäller i första hand. Tycker oftast det sköts bra av nybörjare som mest tycker det är roligt att få ha sitt spö i handen. Sporrar tycker jag inte man ska använda förens man har ridit länge och rider samma ponny ofta. Jag hade ridit i 6 år när jag tog på mig ett par sporrar första gången och använde det endast på hoppträningar. 
Erika: Jag tycker att ridspö är helt ok att använda som en extra skänkel så länge det inte blir som ett straff för hästen. Sporrarna tycker jag är det sista man ska ta till som extra skänkel. Jag tycker nog inte själv att man ska sätta på sporrar på en nybörjare, de kan nöja sig med ett ridspö, men bara om det behövs på den hästen. 
Sofia: Jag tycker nog att man ska ta för vana att använda ridspö. Vissa hästar är ju väldigt pigga så då kanske man inte behöver använda ridspöet på samma sätt som på en trög häst. Man kan använda spöet på många sätt, men när man rider ungponny (som är under upplärning) är det bra att ha spöet. Om hästen inte fattar tar man till ridspöet och då behöver man kanske inte använda det nästa gång. Nybörjare ska nog lära sig att ha ett ridspö i handen och kunna använda det. Sporrar använder inte jag eftersom det är något jag tycker att man tar i sista hand. Om hästen verkligen är trög och inte extra skänkeln (spöet) hjälper, kan man nog använda sporrarna. 
Vad har ni för drömyrken?
Emma: Drömyrke är svårt tycker jag... men skulle tycka det var roligt att jobba med hästar. 
Erika: Ja, ett riktigt drömyrke i tanke på ridsporten hade ju varit utomlands i något stall där man får rida och utvecklas och samtidigt jobba på en gård. Annars skulle jag nog vilja jobba inom sjukvården. 
Sofia: Mitt drömyrke är veterinär eller djursjukskötare.
 
När började ni rida?
Emma: Började på ridskola när jag var 8 år. 
Erika: Jag började rida på ridskola när jag var 7år. 
Sofia: Jag började rida vid 5 års ålder. 
Vilka bloggar läser ni dagligen?
Emma: Följer Linn Olssons, Caroline Bågfeldts och Lisa Fagers. Sen läser jag även kompisars bloggar.
Erika: Jag brukar alltid kika in hos Tuva Björnwall, Vanessa Andersson och Tilda&Molly för att nämna några stycken ;)
Sofia: Jag följer inte direkt någon blogg, men jag brukar kolla på Vanessa Anderssons blogg och Linn Olssons ibland.